Peter Kooij, Nieuwe Lijnen

26 januari – 29 maart 2024
In deze expositie toonde Peter Kooij zijn Nieuwe Lijnen: nieuwe lino’s met nieuwe onderwerpen, zoals het strakke lijnenspel van de Oude IJsselbrug (Lino Toegang) of de grillige lijnen van even oude bomen. 

Peter maakte, geïnspireerd door zijn vader, op achtjarige leeftijd zijn eerste linoleumsnede; zijn eerste olieverfschilderij rond zijn vijftiende. In het midden van de jaren ‘70 werd hij voor het eerst uitgenodigd voor een groepstentoonstelling. Kooij heeft les gehad van onder anderen Peter Paul Hattinga Verschure (modeltekenen en -schilderen) en Peter Durieux (landschap).

In recente jaren richt hij zich naast het tekenen en schilderen vooral op de grafische techniek van het linoleumsnijden. ‘Dat dwingt tot een zekere abstrahering,’ zegt Kooij. Het levert zelfstandige kleine en grote prenten op, maar ook verbeeldingen bij teksten van schrijvers en dichters, soms gebundeld in kleine uitgaven, verschenen bij de Stilus Pers. Tekeningen, lino’s en afbeeldingen van zijn werk verschenen in onder meer boeken, tijdschriften, kalenders en tientallen keren in dagblad Trouw.

Drukbezochte opening op 26 jan 2024

Peter Kooij is niet alleen maker, maar publiceert ook regelmatig over kunst, zoals eind 2023 over de Zutphense Nelleke Wiersma in het landelijke tijdschrift GrafiekWereld. Afgelopen jaren schreef hij bijdragen voor de boeken over kunstenaars Jeanne Bieruma Oosting en de prentkunst en Herman Gordijn Grafiek. Kooij is tenslotte ook een begenadigd onderzoeker. Hij schreef de geschiedenissen van de Joodse gemeentes van Delden (2004) en Zutphen (2021). 

Zijn werk bevindt zich in collecties van het Midden Oosten tot in de Verenigde Staten.