Beestenboel I

Atelier de Grutmolen aan het Oude Wijvenhofje opende 9-11 september 2022 zijn deur voor het publiek ter gelegenheid van Open Monumentendag.

Het keramiekatelier is gelegen aan het middeleeuwse tracee van de Nieuwstadskerksteeg tussen de oude stad en de toreningang van de St. Janskerk. Het openbaar toegankelijke Oude Wijvenhofje werd in 2010 ingericht door aanwonenden in samenwerking met de gemeente. Het is vernoemd naar het Oudevrouwenhuis van de Hervormde Gemeente dat tot in de jaren 1860 op de hoek Halterstraat – Dieserstraat stond.

Onder architectuur van WARC (Steenderen) heeft aannemer Dijkhof (Klarenbeek) het voormalige papierpakhuis in 2021-22 duurzaam verbouwd tot keramisch atelier, onderdeel van de binnenkort te openen Kunstkamer de Grutmolen aan de Nieuwstad. Het historisch aanzicht is daarbij doelbewust bewaard gebleven. Ter gelegenheid van de Open Monumentendag presenteerde de Kunstkamer in het atelier zijn allereerste expositie.

Onder het motto BEESTENBOEL I toonden wij een centaur, een duif, een eenhoorn, een gans, vier gieren en twee honden, een kippepoot, een jonge kraai, krab, mugje, mus, groene olifant, octopussen, een paard, een rat met dode duif, sprinkhaan met stropdas, teddybeer, uil, allerhande vogels, een wolf, een ijsbeer en een zwaan: werk van Leon Adriaans, Adriana Baarspul, Hannah van Bart, Frédéric Bruly Bouabré, Gerard Fieret, Rosemin Hendriks, Andreas Hinder, Peter Kooij, Helena van der Kraan, Euf Lindeboom, John Löwenhardt, Jan Mankes, Rosanne van der Meer, Ruth Meijer, Bjarne Melgard, Hidenori Mitsue, Peter Sumsion, Joost van den Toorn, Emo Verkerk, Pauline Wiertz en Freya Wisman. 

Naar het tentoonstellingsarchief